Frogdiver 44 – en ny generation dykarklocka

Sedan 2019 har MALM tillsammans med Röjdykare i den svenska marinen utvecklat en ny generation dykarklocka som tar höjd för militära krav på funktion och kvalitet. I maj månad 2022 öppnas fönstret att förbeställa klockan med leverans i Januari 2023. 

Frogdiver 44 placerar sig bland de främsta svenska klockprojekten i modern tid. Förutom att vara en otrolig dykarklocka med flera unika detaljer är klockan också en hyllning till Röjdykarnas verksamhet och historia.

– Ambitionen i det här projektet har hela tiden varit att utveckla den här klockan för och tillsammans med Röjdykarna. Det har varit ett långdraget projekt som till stor del drivits under pandemitider och som kantats av flera utmaningar kring funktionalitet och design. Det har krävts stort tålamod både från vår och Röjdykarnas sida med ett omfattande produktutvecklingsarbete. Det känns otroligt roligt och inspirerande att äntligen få visa upp slutresultatet, säger Marcus Malm.  

Frogdiver är en klocka som inte bara utmärker sig med en integrerad kapillärmätare/djupmätare, tritiumstavar, en unik vridringskonstruktion med avtagbara grepp och integrerat band. Klockan är även resultatet av ett projekt som hämtar inspiration från Röjdykarnas historia. 

– I det här klockprojektet har Röjdykarna varit en otroligt bra kravställare och vi har lyckats fånga ett designspråk som känns igen från olika detaljer i deras utrustning. Sekundvisaren är exempelvis ritad efter årorna i de gamla valbåtarna som används i den årliga norgerodden, vridringens grepp har utformats efter grepp på syrgastuber, urtavlan efter olika djupmätare och så vidare. Självklart är det en stor ära för oss att få ta fram denna klocka tillsammans med dem och få designa den på det här sättet, berättar Marcus vidare.

Röjdykarna och deras historia börjar under 50-talet med grundaren Rolf Hamilton. Det finns flertalet exempel genom åren där man drivit sina egna produktutvecklingsprojekt och utvecklat sin dykutrustning för att kunna möta uppdragens behov. Man har arbetat extremt lösningsorienterat med små medel som över tid byggt en otroligt stark och bred förmåga. Idag är man ett välrenommerat och internationellt etablerat elitförband som utför de mest komplexa uppdragen både på på land och i vatten.